Kost,Hälsa och Sapere

God, näringsriktig mat lagad av vår egen förskolekock

Vår förskolekock heter Anna-Carin Persson. Förskolans goda mat tillagas från grunden i vårt egna kök. Vi handlar all kött från Carlströms Chark i Västerås och har även färsk fisk. Vi har ca 80% ekologiska produkter. Måltiderna är balanserade och näringsrika. Till varje måltid serveras grönsaker, mjölk och frukt. Bröd serveras till frukost och mellanmål. Vår kock bakar all bröd från grunden. Sockerintaget är minimalt och nästan inget. Det serveras också bara färska bär till frukost.

På fredagar lagar Anna-Carin maten utomhus i vårt utekök. Under hösten har hon tillgång till vårt fantastiska växthus med grönsaker och kryddor. När barnen fyller år får de laga mat med Anna-Carin i köket, vilket är så uppskattat. Hon har även matmöte 2 ggr per/termin då barnen får komma med olika önskemål/förslag. Vi lägger en bra grund för alla barn och utvecklar dem till medvetna konsumenter i framtiden.

Gunghästen är 2013 års vinnare i kategorin Bästa Förskolekök i Arla Guldko.
Juryns motivering till vinsten i kategorin Bästa Förskolekök i Arla Guldko 2013 lyder så här:
”Arbetssättet genomsyras av en entusiasm som får matglädjen att blomma i varje vrå! Måltiden är en glädjefylld del av vardagen och pedagogiken. Barnen lotsas med varsam hand genom matäventyret. Utforskar, upptäcker och gläds när alla sinnen får var med och utvecklas. Här finns god mat, stor variation, engagemang och passion, samt en stor portion kunskap om vad som är nyttigt och bra - ett föredöme, helt enkelt.”

Sapere - Mat för alla sinnen – lustfylld sensorisk träning

Sapere är ett pedagogiskt verktyg som vill öva upp barnens sensoriska förmåga och utveckla språket genom att träna dem i att uppleva maten med alla sina sinnen och att sätta ord på smakupplevelser.

Mål med Sapere:

• Våga prova nya smaker
  • Utveckla våra sinnen
  • Utveckla förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande
  • Utveckla rikt och nyanserat talspråk och förmåga att kommunicera med andra och uttrycka tankar
  • Utveckla sitt ord- och begreppsförråd
  • Utveckla sin förmåga att upptäcka och använda matematik i meningsfulla sammanhang

Metoden är ett annorlunda sätt att stimulera bättre matvanor. Genom att väcka barnens nyfikenhet och deras upptäckarglädje innebär metoden att lära barnen att våga prova mat och äta mer varierat och därmed på sikt få dem att äta mer hälsosamt.

Syfte med Sapere:

• Lära känna sina sinnen och sin egen smak - JAG har rätt till min egen smak
  • Våga prova nya produkter och rätter – JAG vågar prova
  • Träna sin förmåga att uttrycka sig verbalt – JAG lär mig att tala och diskutera
  • Öva variationer i det man äter – JAG vill variera
  • Utvecklas till en medveten konsument – JAG vet vilken kvalitet jag vill ha